Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Endast resor luft- och sjövägen till och från Rumänien och Bulgarien omfattas av passfriheten. Arkivbild.

Efter lång väntan – Rumänien och Bulgarien släpps in i Schengen

BRYSSEL 2 april 2024

Efter över ett årtiondes väntan släpps de båda EU-länderna in i passunionen Schengen. Men bara i begränsad form.

– Bulgarien och Rumänien ansluter sig till Schengenfamiljen. Detta är en stor framgång för båda länderna och ett historiskt ögonblick för Schengenområdet, det största området för fri rörlighet i världen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Från och med den sista mars är Rumänien och Bulgarien medlemmar i Schengensamarbetet som gör det möjligt att resa mellan länderna utan pass. Det formella beslutet togs strax innan årsskiftet efter att Nederländerna och Österrike dragit tillbaka sina veton. De två länderna har ansett att Rumäniens och Bulgariens skydd av den yttre gränsen inte varit tillfredsställande.

– Bulgarien och Rumänien ansluter sig till Schengenfamiljen. Detta är en stor framgång för båda länderna och ett historiskt ögonblick för Schengenområdet, det största området för fri rörlighet i världen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Dock omfattar passfriheten inledningsvis endast resor luft- och sjövägen och inte passager över Rumäniens och Bulgariens landsgränser till och från andra Schengenländer. EU-kommissionen hoppas att medlemsländerna i ministerrådet kommer att ta ett beslut redan i år om att även landövergångar ska ingå.

Sedan 2011 har EU-kommissionen gjort bedömningen att de två länderna har uppfyllt alla formella krav för att gå med i Schengen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret