Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kandidaten och Europaparlamentariker Jessica Polfjärd (M) går till val på att stärka Ukraina, konkurrenskraften, den gröna omställningen och de gröna näringarna.

Debatt: EU-kandidat Jessica Polfjärd (M): EU-samarbetet värdefullt för Sverige

Jessica Polfjärd (M) 30 maj 2024

De kommande fem åren kommer avgöra om Europa är en fattig och splittrad kontinent, ständigt hotad av Ryssland, eller en plats som står för frihet och demokrati, där människor blir rikare och näringslivet skördar frukterna av den gröna omställningen. Med moderat politik får vi ett säkrare, grönare och friare Europa. Det skriver EU-kandidat Jessica Polfjärd (M).

De senaste fem åren har visat hur värdefullt Europasamarbetet är för Sverige. Tillsammans har vi lyckats hantera en pandemi, genomföra världens mest ambitiösa klimatpolitik, ta de första viktiga stegen för att ordna upp migrationspolitiken och stärka EU:s yttre gräns, och enats i stödet till Ukraina i deras kamp för frihet och demokrati. Vi har visat att det går att hitta gemensamma lösningar på gemensamma problem.

Nu är det snart val till Europaparlamentet, och vi har många problem kvar att lösa. Det här är de viktigaste frågorna för att stärka Europa, där EU kan göra riktig skillnad:

●   Stödet till Ukraina måste fortsätta. EU håller på att ta fram fler sanktioner mot Ryssland, och arbetar för att öka vår vapenproduktion. Det är välkommet, och det är viktigt att Europa förblir enade i stödet till Ukraina. Det finns ingen fråga som är lika existentiell för Europa. Vi kommer stå upp för Ukrainas frihetskamp så länge det krävs. Vår säkerhet är beroende av det.

●   Europas konkurrenskraft måste stärkas. Samtidigt som länder som USA, Kina och Indien ökar sin produktivitet och tillväxt halkar Europa på efterkälken. Om vi inte ska bli en fattig kontinent måste vi stärka Europas konkurrenskraft. Vägen dit går inte genom statsstöd och tullar: den går genom entreprenörskap och innovation. Då får vi på ekonomin, och gör det mer attraktivt att starta och driva företag i Europa.

●   Vi måste ge den gröna omställningen förutsättningar för att lyckas. Vi har under den här mandatperioden fattat viktiga beslut om ambitiösa klimatmål. Nu krävs det att vi gör det som krävs för att kunna nå de målen. Med mer investeringar i fossilfri energi - inklusive kärnkraften - kan vi säkra utfasningen av fossil energi i Europa, och säkerställa säker och billig energi i Sverige. Vi i Sverige har med våra naturresurser ett särskilt ansvar för tillgången på de jordartsmetaller som krävs för att klara av elektrifieringen. De kommande fem åren handlar om att ge näringslivet rätt förutsättningar att ställa om, utan att stänga ner.

●   De gröna näringarna måste stärkas. Att Sverige har lyckats gå före i den gröna omställningen är mycket tack vare vårt jord- och skogsbruk. Trots det vill Europas vänster slå undan benen för lantbruket, genom att begränsa äganderätten och sätta käppar i hjulen för teknisk utveckling. Vi tror att lantbrukare själva vet vad som krävs bättre än politiker. Vi måste ge de gröna näringarna friheten att kunna producera hållbara produkter och värna en levande landsbygd. Med en stark äganderätt och mindre regleringar stärker vi lantbruket.

De kommande fem åren kommer avgöra om Europa är en fattig och splittrad kontinent, ständigt hotad av Ryssland, eller en plats som står för frihet och demokrati, där människor blir rikare och näringslivet skördar frukterna av den gröna omställningen. Vi tror att EU har en viktig roll i att möta vår tids stora utmaningar. Med moderat politik får vi ett säkrare, grönare och friare Europa. 

Jessica Polfjärd 
Andranamn för Moderaterna  i EU-valet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret