Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Hur många euroländer finns det? Hur välja ledamöterna i EU-parlamentet? Är Schweiz med i EU? Det är frågorna som de tillfrågade fick svara på. Arkivbild.

Undersökning: Vilket land kan mest om EU

BRYSSEL 23 maj 2024

Vilka EU-länders invånare har bäst kunskap om EU? Kommissionen har ställt tre faktafrågor till över 26 000 invånare för att se hur det är ställt i medlemsländerna. Europaportalen har sammanställt svaren och utsett en vinnare som finns närmare än man kanske kan tro.

EU-kommissionen publicerade på torsdagen sin stora vårundersökning om opinionen i medlemsländerna. De tillfrågade fick bland annat tre faktafrågor att ta ställning till. Den första, vilket även visade sig vara den svåraste, frågan var huruvida det för närvarande finns 20 euroländer i unionen. I snitt visste knappt två av fem att så var fallet. I Sverige var andelen 53 procent – efter Polen den högsta.

I den andra frågan fick de tillfrågan svara huruvida det stämmer att ledamöterna i EU-parlamentet väljs i direktval i medlemsländerna. Nästan sju av tio klarade den frågan i snitt i unionen. Sverige låg över snittet med 80 procent korrekta svar att ledamöterna är direktvald. Det räcker dock bara till en tiondeplats med invånare på Malta och i Grekland i topp.

Den sista frågan var huruvida Schweiz är med i EU. Detta var den lättaste frågan med tre av fyra som visste att landet inte är med. I Sverige var andelen som svarade rätt något högre med 77 procent. Tre av EU:s tysktalande länder Österrike, Luxemburg och Tyskland toppade istället i den frågan.

Om man slår samman andelen som svarade rätt på de tre frågorna får Sverige 210 procent vilket är den högsta totalen i EU. Strax efter, på 209 procent, kom Malta. Bronsmedaljen i EU-kunskap går till italienarna. Minst andel rätt på frågorna hade spanjorer, letter och fransmän.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret