Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikesrepresentant kallar medlemsländernas utrikesministrar till möte i Luxemburg på måndagen.

EU-plan för stöd till Ukraina: Ungern ska rundas

BRYSSEL 24 juni 2024

EU-ländernas utrikesministrar diskuterar en plan för att kringgå Ungerns veto mot att ge nytt stöd till Ukraina. – Vi har ett rättsligt förfarande för att undvika alla typer av blockeringar, säger EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell.

I dag måndag träffas EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg. Unionens utrikesrepresentant Josep Borrell lägger då fram en plan till diskussion för hur Ungern, som blockerar fler utbetalningar av stöd till Ukraina, ska kunna rundas. I första hand rör det sig om den avkastning från frysta ryska tillgångar i EU-länderna som ska skickas i form av militärt stöd till Ukraina.

– Dessa pengar får inte stoppas. De måste användas. Vi har ett rättsligt förfarande för att undvika alla typer av blockeringar, sade Josep Borrell på väg in på mötet.

Enligt honom handlar det om 2,5 miljarder euro i avkastning. Han räknar med ett positivt beslut under måndagen och att en del av dessa kan lösgöras till Ukraina redan nästa veckan. Grundtanken i planen är att eftersom Ungern inte deltog i beslutet om att använda avkastningen från de frysta ryska tillgångarna behöver de inte heller vara med i genomförandet.

Blockerar ytterligare stöd

Rysslandsvänliga Ungern blockerar samtidigt sju andra beslut om militärt stöd till Ukraina till ett värde av 6,6 miljarder euro, enligt Financial Times. Måndagens diskussion är även avgörande för en G7-uppgörelse om ett lån på 50 miljarder dollar till Ukraina där planen är att från nästa år använda avkastningen från frysta ryska tillgångar till att betala av lånet.

Josep Borrell ska ha erbjudit den ungerska regeringen att inga ungerska pengar ska användas till stöd för Ukraina så länge landet inte blockerar övriga 26 medlemsländers vilja att bistå. Erbjudande ska dock ha avvisats av Ungern.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret