Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tjeckiens tidigare premiärminister Andrej Babiš och Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill samarbeta i EU-parlamentet. Arkivbild.

Viktor Orbán vill bilda ny högergrupp i EU-parlamentet

BRYSSEL 1 juli 2024

Viktor Orbán har gått samman med högerextrema österrikare och populistiska tjecker i ett försök att bilda en ny, stor partigrupp i EU-parlamentet. – Vårt mål är att bli den starkaste högergruppen i EU-parlamentet, säger Orbán.

Den ungerske premiärministern Viktor Orbáns nationalistiska Fidesz-parti tillsammans med österrikiska högerextrema FPÖ och tjeckiska populistpartiet ANO under den tidigare premiärministern Andrej Babiš meddelade på söndagen att de avser bilda en ny partigrupp i EU-parlamentet.

– Den politiska förändringen i Europa har inletts. Vårt mål är att bli den starkaste högergruppen i EU-parlamentet, sade Orbán på söndagen vid en presskonferens i Wien.

Gruppen föreslås heta Patrioter för Europa.

För att bilda en partigrupp krävs minst 23 EU-parlamentariker från minst 7 medlemsländer. Det första kriteriet är redan uppfyllt, återstår att hitta partier från fyra andra medlemsländer. Ett parti som överväger att ingå i gruppen är det polska nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa som i dag ingår i ECR-gruppen tillsammans med Sverigedemokraterna.

Italienska tidningen Domani, som refererar till anonyma källor inom det högerextrema Lega, skriver att det finns en plan hos Lega och franska Nationell samling att lämna ID-gruppen och gå med i Patrioter för Europa.

Orbáns Fidesz-parti kastades i praktiken ut ur EU-parlamentets största partigruppp, konservativa och kristdemokratiska EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna sitter, 2021. Tjeckiska ANO meddelade i förra månaden att deras sju EU-parlamentariker lämnar den liberala RE-gruppen. Österrikiska FPÖ har hittills suttit i den högernationalistiska ID-gruppen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret