Diskussionen om Greklands ekonomi fortsätter
14 februari 2010 | EU i veckan:EU i veckan: Greklands ekonomiska problem är ännu en gång ämne för diskussion i EU när finansministrarna i början av veckan samlas för att ge klartecken till de rekommendationer som EU-kommissionen gett Grekland. I veckan väntar också en utrikespolitisk debatt i riksdagen.
Greklands ekonomi fortsätter att vara det stora diskussionsämnet i EU även under den kommande veckan. På tisdag och måndag ska finansministrarna i unionen diskutera situationen i landet. Första dagen får endast finansministrarna från euroländerna vara med.
Under mötet väntas ministrarna godkänna de rekommendationer som EU-kommissionen gav Grekland i början av februari. Om finansministrarna ger sitt godkännande kommer övervakningen av de grekiska finanserna genast att inledas, med krav på att Grekland regelbundet redovisar de åtgärder som vidtas för att stävja den svåra ekonomiska krisen.
EU:s utbildningsministrar diskuterar på måndagen hur utbildning kan påverka den nya ekonomiska strategin, EU2020, för att ge en förbättrad tillväxt.
På onsdag läser utrikeminister Carl Bildt upp årets utrikespolitiska deklaration. Därefter följer en debatt mellan riksdagspartierna. Förra året varnade Bildt för att finanskrisen skulle leda till ökade spännaningar och ökad protektionism. Han talade också om utvecklingen i de europeiska länder som ligger utanför EU och behovet av att dessa utvecklas till stabila demokratier. Oppositionen gick i sin tur ut i kritik mot Bildt för ”mycket ord och lite handling” samt mot Bildt agerande mot Ryssland under Georgienkonflikten.
I Wien på tisdag och onsdag hålls ett OECD-möte för 200 representanter från kommuner, fack och arbetsgivare. Under mötet ska de diskutera det på en lokal nivå kan vidta åtgärder för en återhämtning från den ekonomiska krisen. Diskussionerna väntas kretsa kring möjligheterna att skapa nya jobb – även om flera tecken tyder på att finanskrisen är på väg över väntas arbetslösheten vara fortsatt hög.
På onsdag möts även EU:s utvecklingsministrar hur fattigdom kan motverkas kopplat till hållbar utveckling och Millenniemålen.
I veckan håller också Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) möte. EESK är ett av EU:s rådgivande organ där arbetsmarknadens parter, men även andra grupper som jordbrukare och konsumentorganisationer ingår. Denna gång är framtiden för EU:s mjölkindustri och den sociala agendan punkter för diskussion.