Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

”Fördomarna mot HBT-personer kvarstår”

17 maj 2010 | Internationella dagen mot homofobi

I lördags ingrep polisen mot en Pride-parad i Vitrysslands huvudstad Minsk. I Litauen övervakades i början av maj Baltic Pride av dubbelt så många poliser som det var demonstranter. I dag firas internationella dagen mot homofobi, men fördomarna är fortfarande levande.

Idag, måndag, är det internationella dagen mot homofobi och situationen för homo- bi- och transsexuella är enligt Europarådet en fortsatt mycket angelägen fråga.
– Fastän homosexualitet har blivit avkriminaliserat i Europa så kvarstår fortfarande fördomarna. Här behövs en konstruktiv debatt, säger Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland i ett uttalande.

Europarådet blev i mars i år först i världen att anta en rekommendation för att bekämpa diskriminering på grund av sexuell läggning eller könstillhörighet. Europarådets 47 medlemsstater uppmanas i rekommendationen att granska diskrimineringen och anta specifika åtgärder för ökad tolerans och respekt.

Under lördagen skulle det ha hållits Pride-parad i vitryska Minsk, men paraden förbjöds av myndigheterna. Ett tjugotal personer trotsade däremot förbudet vilket ledde till polisingripande.
– Det var 20 personer som fredligt marscherade som föstes iväg med batonger av ett stort antal poliser, säger en rysk demonstrant till nyhetsbyrån Reuters.

Även i Litauen ådrog sig Baltic Pride som hölls tidigare i maj stor uppmärksamhet. Riksåklagaren beslutade då att dra tillbaka tillståndet för demonstrationståget. Beslutet överklagades dock och paraden kunde gå som planerat men övervakades av 800 poliser.

Europarådets rekommendation innehåller konkreta åtgärder inom bland annat skydd mot hatbrott, mötes- och yttrandefrihet, rätt till privat- och familjeliv, utbildning och sociala rättigheter.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret