Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Frankrike utvisar minst 28 000 människor i år

17 juni 2011 | Vill också minska arbetskraftsinvandringen

En ny lag tillåter Frankrike att föra ut minst 28 000 ”illegala invandrare”, enligt den franske inrikesministern Claude Guéant. Dessutom ska takten på arbetskraftsinvandringen sänkas.
 

Frankrike fick hård kritik från EU-kommissionen och från många EU-länder förra sommaren när läger där romer bodde förstördes och människorna skickades hem, ofta till Rumänien. EU-kommissionären Viviane Reding gick så långt att hon jämförde situationen med andra världskriget, något hon senare bad om ursäkt för.

Nu ska Frankrike fortsätta på den inslagna vägen. Den 11 maj antog Frankrikes parlament en ny invandringslag som har fått klartecken från landets författningsråd.

Den nya lagen tillåter Frankrike att föra ut minst 28 000 ”illegala invandrare”, enligt den franske inrikesminister Claude Géant.

– Lagen tillåter oss att snabbt öka takten i utvisningarna, sade Guéant i en intervju med den franska tidningen Journal du Dimanche i förra veckan.

Exakt hur utvisningarna ska gå till kommer att tillkännages inom några veckor, avslöjade ministern.

Frankrike ska också ta in färre arbetskraftsinvandrare än tidigare.

– Frankrike har mer än 2,6 miljoner arbetslösa och 24 procent av utlänningarna som bor i Frankrike är arbetslösa. Vi har reserver av arbetskraft i Frankrike i byggsektorn, men även inom IT-branschen. Jag tog upp detta i Luxemburg i ministerrådet och bad om att en utredning skulle göras. Många andra länder stöttade mig, däribland Tyskland, sade Guéant.

EU-kommissionen arbetar redan på en rapport som ska kartlägga inom vilka sektorer det kommer att finnas ett behov av arbetskraft som kan komma utifrån EU. Den läggs fram nästa år. Enligt kommissionens rapport om migration och asyl för 2010 stod invandrare från tredjeländer mellan 2000 och 2005 för en fjärdedel av ökningen i sysselsättning och för mer än en femtedel av tillväxtökningen i EU:s dåvarande 15 medlemsländer.

Men enligt Guéant gör den ekonomiska krisen att behovet att hämta in arbetskraft utifrån inte är lika stort som det var 2007, innan den ekonomiska nedgången, då den franska regeringen skapade nya möjligheter att ta in arbetskraftsinvandrare. Förra året tog Frankrike emot 20 000 människor som kom för att arbeta. Den siffran ska nu minska.

Claude Guéant har tidigare kritiserats av den franska oppositionen för att skapa främlingsfientliga stämningar. I mars i år hävdade Guéant att invandringen i Frankrike gränsar till att vara ”okontrollerbar” och att fransmän ibland inte känner sig som hemma längre. Företrädare för socialisterna anklagade Guéant för att använda formuleringar som endast gynnar det populistiska partiet Front National.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret