Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Acta-motstånd blir regeringspolitik i EU

BRYSSEL 7 februari 2012 | Fler protester planeras

Tjeckien och Slovakien skjuter upp en ratificering tills handelsavtalet analyserats. På lördag planeras nya protester mot Acta runt om i Europa.

I fredags lovade den polske premiärministern Donald Tusk att skjuta upp ratificeringen av Acta-avtalet. Han menade att handelsavtalet måste övervägas noggrannare. Nu får han sällskap i Tjeckien och Slovakien.

– Regeringen vill i inget fall acceptera en situation som på något sätt skulle kunna hota medborgarnas frihet och fria tillgång till information, sade den tjeckiske premiärministern Petr Nečas rapporterar den tjeckiska tidningen České noviny.

Regeringen ska nu anlita externa experter för att analyser vad avtalet innebär för befolkningen.

I förra veckan anordnade det tjeckiska Piratpartiet demonstrationer mot Acta-avtalet runt om i landet.

– Det är verkligen en framgång, sade partiets vice ordförande Mikuláš Ferjenčík efter beslutet att vänta med ratificeringen.

I Slovakien är tongångarna liknande.

– Vi vill förhindra att Slovakien och slovakiska medborgare tas som gisslan av ett avtal som inte är helt tydligt och som skulle kunna begränsa varje individs grundläggande mänskliga rättigheter, sade den slovakiske ekonomiministern Juraj Miškov i går.

Han får stöd av Slovakiens största parti socialdemokratiska Smer som nu sitter i opposition.

– Som det ser ut i dag kan Slovakien inte ratificera det, sade Robert Fico, partiledare i Smer i går, skriver den slovakiska tidningen Hospodárske noviny.

På lördag planeras flera demonstrationer mot avtalet i fler än 24 europeiska länder.

När alla 27 medlemsländer skrivit under avsiktsförklaringen kan man ta det vidare till EU-parlamentet som har att avgöra om unionen ska ingå avtalet eller inte. Sedan ska även medlemsländernas parlament ta ställning till avtalet.

Acta-avtalet är ett handelsavtal mellan EU och bland annat USA, Japan och Australien som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. Kritiker menar att avtalet strider mot yttrandefriheten och leder till bland annat inskränkningar på internet eftersom operatörerna kan få mer makt att stänga av användare.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret