Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna.

Fjellner kritiserar Acta-kritiken

BRYSSEL 9 februari 2012 | Lettland stoppar ratificering

Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) menar att det är ohederligt att påstå att Acta leder till internetavstängningar. Men även Lettland väljer nu att vänta med en ratificering av handelsavtalet.

Under de senaste två veckorna har minst två EU-länder fått kalla fötter i Acta-frågan som rör ett internationellt handelsavtal som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. De tjeckiska och polska premiärministrarna har sagt att de ska utlysa oberoende utredningar om handelsavtalet innan de kan ratificera det.

Utspelen kom efter gatuprotester mot avtalet runt om i Europa. Kritikerna menar att avtalet kan leda till att upphovsrättsinnehavare kan tvinga bredbandsoperatörer att stänga av enskilda användare från internet.

I går beslutade även Lettland att skjuta upp ratificeringen av avtalet. Landets ekonomiminister Daniels Pavluts stoppar det på grund av den attityd som vissa delar av samhället och en del experter har mot avtalet.

I slutet av mars kommer frågan upp i EU-parlamentet som har att godkänna avtalet för att det ska bli EU-lag. Christofer Fjellner (M) ansvarar för frågan i parlamentets största politiska grupp: kristdemokratiska och konservativa EPP och har följt förhandlingarna om Acta på nära håll. Han anser att kritiken är obefogad.

– Jag förstår inte hur man med hedern i behåll han påstå att en konsekvens av skrivningen blir att folk ska kunna stängas av, säger Christofer Fjellner till Europaportalen.

Han hänvisar till den ingress till avtalet som säger att det är önskvärt att ”främja ett samarbete mellan tjänsteleverantörer [internetoperatörer] och rättighetshavare för att komma till rätta med intrång i den digitala miljön”.

Christofer Fjellner menar att skrivningen inte innebär att det tillkommer någon ny lagstiftning på området i EU.

– Vi dömer folk i enlighet med direktiv och lagar i medlemsstaterna, aldrig med hänvisning till ett handelsavtal, säger han.

EU-kommissionen, som förhandlat fram avtalet med bland annat USA och Japan, betonar att Acta inte medför några nya EU-lagar eftersom de befintliga lagarna redan går längre.

Acta handlar istället om hur man skyddar den upphovsrätt som redan existerar, anser Fjellner.

Europaparlamentets huvudrapportör i Acta-frågan, den franske socialdemokraten Kader Arif, hoppade av sitt uppdrag i januari i protest mot avtalet. Men enligt Christofer Fjellner handlar avhoppet snarare om att Kader Arif istället vill ägna sin tid åt att valkampanja för den franske socialistiske presidentkandidaten François Hollande.

Nu ska Fjellner beta av de frågetecken som finns i Acta inför omröstningen i EU-parlamentet som förväntas ske i slutet av sommaren.

För att Acta-avtalet ska börja gälla måste alla EU-länder och EU-parlamentet skriva under det.

På lördag ska demonstrationer mot Acta äga rum i minst 24 länder. Över två miljoner namnunderskifter mot avtalet har hittills samlats in.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret