Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
USA:s justitieminister Eric Holder och EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström vid en tidigare träff i Bryssel. Arkivbild.

Fortsatta oklarheter kring USA:s internetövervakning

BRYSSEL 14 juni 2013 | Sätter upp en expertgrupp

EU-kommissionen anser att USA ännu inte svarat på alla frågor om övervakningsprogrammet Prism.

Redan tidigare har EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding ställt frågor till USA:s justitieminister Eric Holder om det nyligen avslöjade amerikanska internetövervakningsprogrammet Prism.

Men inte heller efter ett möte mellan Reding, Holder och EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström på Irland på fredagen var de båda EU-kommissionärerna helt nöjda med amerikanens svar.

– Vi har fått en del svar idag. Det finns fortfarande en del frågor som inte är helt tydliga, sade Cecilia Malmström under en presskonferens efter mötet.

Viviane Reding riktade skarp kritik mot övervakningsprogrammet Prism som för en vecka sedan avslöjades i bland annat brittiska The Guardian.

– Även om det finns en nationell säkerhetsfråga kan det inte ske på bekostnad av EU-medborgares grundläggande rättigheter, sade Viviane Reding som samtidigt krävde likabehandling av amerikanska medborgare och europeiska när det gäller internetövervakning.

De frågor som kommissionen fått svar på handlar om hur Prism fungerar. Enligt Reding och Eric Holder får amerikanska myndigheter bara begära ut datauppgifter på individer om det finns en allvarlig misstanke om brott som rör terrorism, kärnvapen eller fientlig nätverksamhet. Det måste dessutom finnas ett domstolsgodkännande innan uppgifterna kan lämnas ut av företag som Google, Apple och Facebook.

De enades dock om att sammanställa en grupp experter på övervakning och privatliv från USA och EU som gemensamt ska klargöra de resterande frågorna.

Eric Holder sade dessutom att visslaren som låg bakom Prism-avslöjandet, Edward Snowden, kommer att ställas till svars.

– Vi kommer ställa till ansvar den person som är ansvarig för dessa extremt fördärvande läckor. USA:s nationella säkerhet har skadats som ett resultat av dessa läckor, sade Eric Holder.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret