Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Kritiken mot USA från Tysklands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande om spioneri lättar. Arkivbild

Europa skyr konflikt med USA

BRYSSEL 4 juli 2013 | Kommissionen inte nöjd med amerikanska svar

Frankrike backar från kravet att frihandelsavtalet med USA ska skjutas upp till följd av det nyligen avslöjade amerikanska spioneriet. Även EU-parlamentet avvisar idén att fördröja förhandlingarna.

Den franske presidenten François Hollande backar från sitt tidigare krav att skjuta uppförhandlingar om det omfattande frihandelsavtalet efter att USA godkänt att en expertgrupp med syfte att granska spioneriet tillsätts.

– Frankrikes position är att det inte kan bli någon öppning på handelsförhandlingarna utan en öppning av diskussioner [om övervakningen] samma datum, sade François Hollande på onsdagskvällen och syftade på den av USA nyss godtagna expertgruppen.

Gruppen, som EU-kommissionen tidigare efterfrågat, ska bestå av tjänstemän och experter från Europa och USA som ska utreda omfattningen av den amerikanska övervakningen.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den amerikanske presidenten Barack Obama enades under ett telefonsamtal på onsdagen om att gruppen ska samlas på måndag i nästa vecka – samma dag inleds förhandlingarna mellan USA och EU om det omfattande frihandelsavtalet.

Även EU-parlamentet ville skicka en stark signal till USA efter de senaste veckornas avslöjanden om amerikanskt spioneri mot EU-institutioner, -medborgare och -länder. Men i en resolution på torsdagen avvisar parlamentet krav på att de stundande frihandelsförhandlingarna mellan USA och EU ska skjutas upp – något som parlamentets miljöpartister, vänsterpartister och socialdemokrater begärt.

I resolutionen, som antogs med röstsiffrorna 483 för, 98 mot och 65 som avstod, finns heller det tidigare kravet på ett särskilt utskott som skulle utreda skandalen kvar. Ett särskilt utskott skulle ha gett större tyngd till frågan. Istället ska rättighetsutskottet i EU-parlamentet undersöka övervakningen för att innan slutet av året rapportera tillbaka till kammaren.

Men att reda ut alla frågetecken kring spioneriet kan bli svårt. EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding sade på onsdagen att alla de frågor som kommissionen skickat till Washington ännu inte besvarats tillfredsställande. Tillsammans med EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström har Reding skrivit ytterligare ett brev till sina amerikanska motsvarigheter.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret