Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Bostadsbyggande är en del av regeringens plan för coronafondspengarna. Arkivbild (Stockholm).

Sverige begär 34 EU-miljarder ur coronafonden

STOCKHOLM 1 juni 2021

Regeringen vill att pengarna från EU:s coronafond ska användas till klimatinvesteringar, utbildning och digitalisering. Bland annat finns kompentssatsningar i äldreomsorgen med i planen.

EU:s återhämtningsfond, även kallad coronafonden, ska vara ett stöd för medlemsländerna på väg ut ur den ekonomiska kris som pandemin medfört. För Sveriges del rör det sig om närmare 34 miljarder kronor i bidrag som ska användas inom fem områden, se tabell nedan. 

Bland satsningarna märks anpassningar till klimatförändringarna dels för att bromsa temperaturökningen och dels för att minimera skadeverkningar från de förväntade klimatförändringarna. Andra satsningar är riktade mot bredbandsutbyggnad, bostadsbyggande, utbildning och äldreomsorgen. Det sistnämnda ska användas till att utbilda fler inom äldreomsorgen där personal ges möjligheten till vidareutbildning till på betald arbetstid.  

När alla länder skickat in sina planer ska EU-kommissionen granska dem inom de kommande två månaderna. Syftet är att se att de stämmer överens med vad EU-ledarna enats att coronafonden ska användas till.

Planerna ska därefter behandlas av medlemsländerna. Där kan ett eller flera länder invända mot ett annat lands planer. En eventuell sådan invändning skickas då vidare till EU-ländernas stats- och regeringschefer för diskussion. Till dess en sådan diskussion ägt rum på ett EU-toppmöte får inga pengar ur coronafonden betalas ut till medlemslandet i fråga.

SVERIGE OCH CORONAFONDEN

Regeringens satsningar

Miljarder kronor

Grön återhämtning

16,3

Utbildning och omställning

5,11

Älderomsorgslyftet

4,58

Digitalt och forskning

4,62

Bostadsbyggande

3,0

TOTALT

33,61

Källa: Sveriges återhämtningsplan tabell 1.1.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret