Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba var på måndagen på besök i Stockholm för ett möte med utrikesminister Ann Linde (S) och statsminister Magdalena Andersson (S).

Nytt svenskt stöd till Ukraina

BRYSSEL 29 augusti 2022

Sverige ger Ukraina en miljard kronor i ett nytt stödpaket, varav hälften ska gå till militärt stöd och resten till återuppbyggnad. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) på måndagen efter ett möte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba – som tackade för stödet men underströk vikten av att hjälpen ska fokusera på vapen. 

– Så länge kriget pågår så kommer vi alltid att förvänta oss mer, sade Kuleba.

Den svenska regeringen lägger fram ett nytt stödpaket till Ukraina värt en miljard kronor. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson på en pressträff på måndagsförmiddagen efter ett möte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i Stockholm. 

Hälften av paketet, en halv miljard kronor, ska gå till militärt stöd. 

– Innehållet i det här delen motsvarar Ukrainas förfrågningar och ska komplettera donationer från andra länder, sade Magdalena Andersson – men ville på måndagen inte ge några mer detaljer om innehållet utan sade att det skulle beslutas om “i en nära framtid”. 

Den andra delen, också en halv miljard kronor, ska gå till återuppbyggnad av landet. Återuppbyggnad och återhämtning av byggnader och infrastruktur kommer att stå i fokus, men också stöd till utveckling av hygien- och avfallssäkerhet i Ukraina. 

Sverige ska också köpa ukrainskt vete, och genom det stödja landets ekonomi och samtidigt säkra livsmedelsleveranser ut ur Ukraina, samt stödja FN:s matprogram. 

Vikten av vapen

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba tackade Sverige för stödet men underströk samtidigt vikten av vapenstöd. 

– När man kämpar i ett krig är det man behöver vapen, vapen och åter vapen, sade han och radade upp en rad konkreta vapen som man ville att Sverige skulle leverera de kommande veckorna. 

– Även om det låter konstigt så är det bästa sättet att rädda liv på att förse Ukraina med fler vapen så att vi kan stöta bort den ryska armén, sade Kuleba och pekade på att den ryska armén överträffar den ukrainska dramatiskt vad gäller militär utrustning.  

– Det är först när vi kan komma upp till deras nivå som vi kan ändra krigets gång, sade Kuleba och uppmanade också Sverige och andra givare att lyssna på vilka behov Ukraina har och leverera på dem. 

 – För att kunna vinna det här kriget måste vi få vad vi ber om, sade han. 

Förväntat sig mer

Sedan slutet av januari i år och fram tills i mitten av augusti har Sverige bistått Ukraina med drygt 4 miljarder kronor enligt Kiel Institute for the World Economy som kartlagt omvärldens bidrag till Ukraina. Nu ökar man alltså stödet med ytterligare en miljard kronor. Samtidigt ligger Sverige fortfarande långt efter flera andra länder i stöd till Ukraina. 

På frågan om han hade förväntat sig mer idag så svarade Dmytro Kuleba att de är tacksamma för varje euro som landet kan få i stöd men att behovet är så stort. 

– Så länge som kriget pågår kommer vi att fortsätta att be om mer vapen – för att försvara Ukraina men också för att försvara Europa, sade han.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret