Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kritiken mot ministerrådet och Europeiska rådet fick stort stöd i veckans omröstning i EU-parlamentet.

EU-parlamentet och EU-rådet i fortsatt budgettvist – ”extremt frustrerande”

BRYSSEL 20 oktober 2023

EU-parlamentet fortsätter vägra ge medlemsländerna i ministerrådet ansvarsfrihet i ett bråk om öppenhet som pågått sedan 2009. Alla svenska EU-parlamentariker instämde i kritiken förutom Sverigedemokraterna som lade ned sina röster.

EU-parlamentet röstade med 577 mot 25 och 24 som avstod i veckan för att fortsatt vägra ge ministerrådet (som samlar medlemsländernas regeringar) och Europeiska rådet (som samlar medlemsländernas regeringschefer) ansvarsfrihet för hur de hanterar sin budget. Parlamentet har sedan 2009 vägrat göra detta.

Anledningen är en mångårig tvist där parlamentet och råden gör olika tolkningar av regelverket kring ansvarsfriheten och parlamentets roll i att granska hur råden hanterar sin budget.

”Europaparlamentet upprepar att det är extremt frustrerande att rådet under mer än ett årtionde inte har samarbetat och tillhandahållit Europaparlamentet tillräcklig information avseende ansvarsfriheten”, heter det i den text som ledamöterna röstade för.

Enligt parlamentet är de två EU-råden de enda EU-organ som vägrar samarbeta om hur deras budgetar använts. Det pekar på att både EU:s ombudsman och EU-domstolen insisterat på att rådet måste vara öppnar med sina handlingar.

”Europeiska rådet och rådet bör […] vara transparenta och demokratiskt ansvariga inför unionens medborgare och föremål för demokratisk kontroll när det gäller användningen av offentliga medel”, skriver parlamentet som beklagar sig att man varken fått muntliga eller skriftliga svar från rådet i arbetet med den årliga budgethanteringsgranskningen.

Kritiken i parlamentets ståndpunkt är tidvis besk. Ledamöterna beklagar bristen på politisk vilja att samarbeta och påpekar att rådet borde följa de standarder som förväntas av EU-institutionerna.

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för kritiken mot ministerrådet och Europeiska rådet förutom Sverigedemokraternas två ledamöter som lade ned sina röster.

Rådet å sin sida menar att det är Europeiska revisionsrättens uppgift att granska hur ministerrådet och Europeiska rådet hanterat sina budgetar. I bakgrunden finns en mångårig tvist där ministerrådet hävdar en informell överenskommelse från 1970 om att parlamentet och ministerrådet ömsesidigt ska ha avsagt sig rätten att på djupet granska varandras administrativa utgifter. Parlamentet anser inte att uppgörelsen är bindande och att rådets tolkning av överenskommelsen är alltför bred.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret