Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP) och Arba Kokalari (M).

Julija Navalnaja till EU-parlamentet

BRYSSEL 23 februari 2024

Den ryska oppositionens Julija Navalnaja talar i EU-parlament som väntas godkänna unionens miljardfond till Ukraina. Att få behålla den svenska 15-årsgränsen för A-traktorer beskrivs samtidigt som "utsiktslöst" när ledamöterna i nästa vecka samlas i Strasbourg.

På måndag inleds EU-parlamentets fjärde sista plenarsession innan EU-valet om drygt 100 dagar. Flera frågor under sammanträdet i Strasbourg rör den ryska militära invasionen av EU-kandidatlandet Ukraina som då gått in på sitt tredje år. Bland annat ska ledamöterna slutligen godkänna den fond på 50 miljarder euro som Ungern in i det sista blockerade tidigare i år.

– En väldigt viktig signal också gentemot våra allierade och särskilt amerikanerna som fortfarande står och stampar med att stötta Ukraina i kongressen, sade EU-parlamentariker Arba Kokalari (M) på parlamentets svenska pressträff på fredagen.

På onsdag talar den ryska oppositionsänkan Julija Navalnaja inför parlamentarikerna som sedan ska debattera situationen för oppositionen i Ryssland.

– Vi fördömer mordet på Navalnyj och kräver att EU stöttar de politiska fångarna i Ryssland ännu mer, sade Kokalari.

Åldersgräns för A-traktor

EU-parlamentarikerna ska även rösta om sin ståndpunkt om nya regler för körkort inför kommande slutförhandlingar med medlemsländerna. Åldersgränsen för att få ta körkort för A-traktor föreslås sättas till 16 år. I dag gäller 15 år i Sverige och i Finland. Moderaterna vill hålla kvar den gränsen.

– Vi från Moderaterna har lagt förslag om att vi vill bevara det svenska systemet med 15-årsgräns. Vi vill stå upp för de regler vi har haft här i Sverige. De har fungerat relativt väl, sade Kokalari.

Miljöpartiets Jakop Dalunde, som sitter i EU-parlamentets transportutskott, säger att man ännu inte tagit ställning till hur man ställer sig i frågan men lutar mot att man kommer rösta för en 16-årsgräns. Dock tror han inte att de är möjligt för Moderaterna och andra förespråkare för en 15-årsgräns att få en majoritet av ledamöterna med sig.

– Jag tror att det är relativt utsiktslöst att göra den här förändringen. Det här är primärt en fråga för Sverige och Finland. Resten av Europa förstår inte riktigt vad det är vi egentligen håller på med och varför Sverige ska få ett undantag när det gäller just det här, sade Dalunde.

Medlemsländerna i ministerrådet enades i fjol om sin ståndpunkt och där landade man i en 16-årsgräns. Förhandlingar mellan de två EU-lagstiftarna om hur körkortsreglerna slutligen ska utformas väntas först efter EU-valet.

"Tajt om naturrestaurering"

Under plenarveckan ska EU-ledamöterna ge sitt slutliga godkännande till en rad lagar som förhandlats fram med medlemsländerna. Det handlar bland annat om en europeisk e-plånbok, nya regler för miljöbrott och skydd för journalister som stäms i domstol i syfte att tysta dem. Där finns även den i vissa svenska ögon kontroversiella naturrestaureringslagen. Miljöpartiets Jakop Dalunde räknar med en jämn omröstning.

– Det kommer att göras ett försök av den europeiska högen nu att försöka stoppa det här förslaget. Det kommer bli otroligt jämt, sade Dalunde.

Arba Kokalari och Moderaterna, som varit kritiska mot förslaget, har ännu inte landat i hur de ska rösta i slutomröstningen om lagen.

– Vi har varit väldigt kritiska för att vi tycker att det svenska skogsbruket bestraffas i det här systemet [men] vi vill ju naturligtvis se åtgärder för att bevara vår biologiska mångfald och restaurera naturen, sade Kokalari.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret