Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frankrikes president Emmanuel Macron vid en presskonferens efter måndagens möte i Paris.

Macron öppnar för att skicka soldater till Ukraina

BRYSSEL 27 februari 2024

Enligt den franske presidenten Emmanuel Macron diskuterar europeiska länder att sätta in soldater i Ukraina, en uppgift som fick Ryssland att reagera på tisdagen. Emmanuel Macron anser samtidigt att EU måste ta ett "strategiskt språng" i att göra stödet till Ukraina mindre beroende av USA.

Under måndagens träffades representanter för 27 länder i Paris på inbjudan av president Emmanuel Macron för att diskutera stödet till Ukraina. En av frågorna som diskuterades var att sätta in soldater från Nato- eller EU-länder i Ukraina.

– Inget får uteslutas. Vi kommer göra allt som krävs för att Ryssland inte ska vinna detta krig, sade Macron under en presskonferens på måndagen.

Han tillade att det i dagsläget inte finns någon konsensus om att skicka soldater men att det för två år sedan fanns motstånd mot att skicka stridsvagnar och stridsflygplan till Ukraina – något som i dag sker. Macron ville inte gå in på vilka länder som var för eller emot idén. Bland annat Tjeckien, Polen och Slovakien har avvisat att de skulle göra detta. Även statsminister Ulf Kristersson avvisar svenska soldater på ukrainsk mark.

– Inte aktuellt över huvud taget just nu, sade Ulf Kristersson till SVT.

Den ryska regimens talesperson Dmitrij Peskov kommenterade i dag tisdag uttalandet och hotade med eskalation.

– [Om Natoländer sätter in soldater i Ukraina] skulle vi inte behöva tala om sannolikheten, utan om oundvikligheten [av en direkt konflikt]", sade Peskov, enligt Reuters.

Stöder initiativ för ammunition, gemensam upplåning

Viktigast i nuläget är, enligt den franske presidenten, att förse ukrainarna med ammunition. Det ska göras genom att använda de tillgängliga lagren men även identifiera länder utanför Europa som har lager som kan köpas upp och skickas till Ukraina. Ett förslag på det lanserades häromveckan av Tjeckien.

– Vi kommer delta i detta initiativ [och] återkommer till detaljer om tio dagar, sade Macron som tillade att det fanns en stor samstämmighet runt bordet om att göra mer för Ukraina och att göra det snabbare.

Macron ställde sig även bakom ett estländskt initiativ om att göra gemensamma upplån för att finansiera militärt stöd till Ukraina.

– Ryssland hotar de facto i dag vår gemensamma säkerhet genom sina gärningar i Ukraina och sina många hybridattacker mot oss. Vi är övertygade om att ett nederlag för Ryssland är avgörande för säkerheten och stabiliteten i Europa, sade Macron.

"Ett strategiskt språng för EU"

Emmanuel Macron manade samtidigt på för att EU måste göra mer för Ukraina och inte längre förlita sig på USA:s beredvillighet. Den franske presidenten har i många år förespråkat vad han kallar "strategisk autonom" – att EU-länderna gör sig mindre beroende av omvärlden på en rad viktiga områden.

– Detta är ett europeiskt krig. Och för oss européer är detta en del av det strategiska språng framåt som jag har talat om och sagt i sju år, sade Macron.

Enligt honom bör EU gå den vägen oavsett om det blir Joe Biden eller Donald Trump som blir USA:s näste president.

– Om man anser att detta krig avför vår framtid, vilket jag på djupet gör eftersom vår säkerhet som européer står på spel. Bör vi då delegera vår framtid till den amerikanska väljarkåren? Mitt svar är nej, oavsett hur de röstar, sade Emmanuel Macron.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret