Gästkrönikörer
Senast uppdaterad: 2 februari 2023
Representanter för arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, är gästkrönikörer på Europaportalen. Åsikter som framförs är skribentens egna.
Representanter för arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, är gästkrönikörer på Europaportalen. Åsikter som framförs är skribentens egna.
Det är dags för EU att ställa sig frågan: Är vi på väg att bygga ett regelverk som stärker eller försvagar Europas konkurrenskraft? Svaret är avgörande. Med kombinationen hållbarhet och företagsvänliga regler säkrar vi Europas framtid som en global ekonomisk motor. Det skriver gästkrönikör Charlotta Steinwall, Industriarbetsgivarna.
Orden ”Karteller, Kapitalism, Konservatism och Katolicism” beskrev EU för 30 år sedan, och är relevanta även idag. Men den gamla ordningen kan brytas och utvecklingen kan vändas. Med gemensamma krafter för ett rättvist och demokratiskt Europa kan vi närma oss 2025 med tillförsikt. Det skriver gästkrönikören Karla Wixe, LO.
Samtliga parter på arbetsmarknaden tillsammans med regeringen behöver bedöma om ny EU-lagstiftning kan införas i Sverige via kollektivavtal eller inte. I den mån lagstiftning behövs behöver parterna få möjlighet att påverka direktiven till de utredningar där de nya lagarna tar form. Nu är det upp till bevis för regeringen. Det skriver gästkrönikören Ulf Olsson, SKR.
När EU:s skärpta regler för likalöneprincipen mellan män och kvinnor är på väg att införas i Sverige är det viktigt att reformens syfte får fullt genomslag. Dessvärre har den svenska utredningen om lagen tagit bort EU-kravet på sanktioner för de arbetsgivare som inte vill samverka – vilket kan försvaga reformen. Nu ligger bollen hos regeringen. Det skriver gästkrönikören Jens Lidén TCO.
I EU-valet gick yttersta högern fram. Med den nya EU-kommissionens politiska sammansättning förstärks bilden av en politisk förflyttning högerut. Nu ställs förhoppningarna till en ny pakt för social dialog i EU. Det skriver gästkrönikören Karla Wixe, LO.
Europaparlamentarikernas kommande grillning av de blivande EU-kommissionärerna kan förhoppningsvis ge klarhet i vad EU vill göra med unionens bristande konkurrenskraft och ekonomiska säkerhet. Här finns tre väsentliga frågor som politikerna bör ställa. Det skriver gästkrönikören Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv.
Vi lever i en tid där Europas demokrati, fred och säkerhet hotas. Detta kräver seriösa politiska svar utan spektakulära valutspel. Komplexa frågor måste få vara just komplexa. Att snuttifiera och förenkla är inte att visa väljarna respekt. Det skriver gästkrönikör Göran Arrius, ordförande Saco.
Tack vare handel inom och utanför EU har Sverige blivit ett av världens rikaste länder. 20 procent av alla jobb i Sverige är kopplat till EU:s inre marknad. I EU-valet behövs röster som står upp för frihandel, grön omställning och en ökad möjlighet att rekrytera talanger så vi kan bygga tillväxt och konkurrenskraft. Det skriver gästkrönikören Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv.
Med ett välskött samarbete i EU och Europaparlamentet kan vi stärka de anställdas ställning och värna den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det gäller även EU:s näringspolitik, konkurrenskraft och rättvisa handelsvillkor. Samtidigt måste fack och arbetsgivare ges ett större utrymme att själva lösa arbetsmarknadens frågor, skriver gästkrönikören Peter Hellberg, förbundsordförande Unionen.
När det gäller framtida utveckling i våra kommuner och regioner är EU med sina fonder och sin sammanhållningspolitik en viktig spelare. Här krävs enorma investeringar och svenska politiker måste vara med och påverka. En stark sammanhållningspolitik ökar stabiliteten, konkurrenskraften och bidrar till ett Europa i fred och demokrati, skriver gästkrönikör Anna Hed, SKR.