Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Energikris i utbrytarregionen Transnistrien efter stoppad rysk gas
Utbrytarregionen Transnistrien i Moldavien drabbas av allt längre strömavbrott efter att ryska gasleveranser via Ukraina upphört vid årsskiftet, rapporterar Reuters. Regionen, som tidigare fick gas från ryska Gazprom, tvingas nu förlänga de planerade strömavbrotten till fyra timmar. Situationen har lett till att industrier stängts och invånare uppmanas samla ved inför kylan. Moldaviens regering anklagar Ryssland för krisen medan Ryssland skyller på Ukraina som vägrade förnya transitavtalet. Moldavien har förberett alternativa ellösningar genom inhemsk produktion och import från Rumänien.
Sverige hoppas EU-förhandlingar med Ukraina kan inledas snart
Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz (M) hoppas att Ukraina och Moldavien kan inleda formella förhandlingar om att gå med i unionen under första halvåret 2025 genom att öppna åtminstone ett första kluster av så kallade förhandlingskapitel.
– Det finns verkligen ett momentum i utvidgningsprocessen som Sverige verkligen vill att vi ska utnyttja, sade Rosencrantz på väg in på ett möte med sina EU-kollegor i Bryssel på tisdagen.
Moldavien utlyser nationellt nödläge – rysk gas stoppas vid nyår
Moldavien har utlyst ett nationellt nödläge i 60 dagar med start på måndag för att förbereda sig inför att leveranserna av rysk gas kommer att stoppas vid nyår, rapporterar Ekot. Parlamentet antog nödläget med knapp majoritet.
Moldavien får rysk naturgas via gasledningar som går genom Ukraina och Ukraina har inte förlängt avtalet om att låta den ryska gasen passera landet.
Sverige ger utökat stöd till Moldaviens demokratiarbete
Sverige ökar sitt stöd till Moldavien med 129 miljoner kronor för att stärka landets demokrati och motståndskraft mot yttre hot, meddelar regeringen. Pengarna ska bland annat användas till att förbättra granskningen av kampanjfinansiering och stärka skyddet mot cyberattacker. Stödet inkluderar även 20 miljoner till ett FN-projekt för demokratisk motståndskraft och 59 miljoner till ökad transparens inom rättsväsendet.
Sverige har under 2023 gett över 520 miljoner kronor i bistånd till Moldavien, där ett stort fokus ligger på att stödja landets EU-närmande.
Polen vill snabba på EU-förhandlingar för Ukraina och Moldavien – vetorätt avgör dock
Enligt uppgifter till tidningen Bloomberg på onsdagen kommer Polen, som tar över EU:s roterande ordförandeskap i ministerrådet av Ungern efter nyår, att "snabbt" gå vidare med en inledande fas av anslutningsförhandlingar för Ukraina och Moldavien under första halvåret 2025. Polen kommer att föreslå öppning av 2 av 35 förhandlingsområden – om rättsstatsprincipen och yttre förbindelser. Medlemskapsförhandlingar är dock inlindade i omfattande vetomöjligheter för de EU-länder som vill stoppa eller fördröja processen, varför det är osäkert om och när förhandlingarna kan starta.
Presidentvalet i Moldavien: Seger för Sandu trots misstänkt rysk påverkan
Pro-europeiska Maia Sandu fortsätter som Moldaviens president efter en valkampanj präglad av anklagelser om rysk inblandning och röstfusk. – I dag har ni räddat Moldavien, sade Maia Sandu till väljarna efter valet.
Slutresutat från Moldaviens EU-omröstning – ja-sidan vann knappt
När 100 procent av de närmare 1,5 miljoner rösterna räknats i Moldaviens folkomröstning om att införa EU-skrivningar i landets författning vann ja-sidan med 50,4 procent mot nej-sidans 49,6. Starkast stöd för ja-sidan fanns bland 236 000 moldavier i utlandet där motsvarande 77 procent av dem stödde förslaget. Valdeltagandet blev 51,7 procent och betydligt fler kvinnor än män röstade, 54,6 procent mot 45,5 procent.
EU-omröstningen i Modavien: Knapp seger för ja-sidan
I en dramatisk folkomröstning har Moldaviens invånare med knapp marginal röstat för att skriva in EU-medlemskap i landets författning. Samtidigt anklagar president Maia Sandu Ryssland för att ha försökt manipulera valresultatet. – Deras mål var att underminera en demokratisk process, säger presidenten.
Moldavien röstar om president och EU-inrikting
Moldavien går till val den 20 oktober för att välja president och rösta om EU-medlemskap, rapporterar Reuters. Sittande president Maia Sandu, som förespråkar närmare band till väst, söker omval. Hon har det klart starkaste stödet i opinionsundersökningarna. Samtidigt hålls en folkomröstning om att göra EU-medlemskap till ett grundlagsfäst mål. En klar majoritet stödjer detta men för att resultatet ska bli giltigt krävs ett valdeltagande på minst 33 procent. Landet, som ligger mellan Rumänien och Ukraina, har länge varit delat mellan pro-västerländska och pro-ryska krafter. Sandu har anklagat Ryssland för att försöka störta henne. Polisen har varnat för ryska försök att störa valet, bland annat genom mutor.
På torsdagen fördömde EU-toppmötet i Bryssel Rysslands inblandning i Moldaviens val och folkomröstning och uttalande sitt "orubbliga stöd för Republiken Moldavien" och dess väg mot EU-anslutning.
EU-toppmötet närmar sig: Ukraina, migration och Mellanöstern
Statsminister Ulf Kristersson redogör för Sveriges linje inför veckans EU-toppmöte. Fokus ligger på att stärka stödet till Ukraina, hantera spänningarna i Mellanöstern och förbättra den gemensamma migrationspolitiken.