Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s ekonomi- och handelskommissionär Valdis Dombrovskis och ECB-chefen Christine Lagarde deltog på torsdagen i ett samtal om de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands krig.

Lagarde: Världen går mot mer protektionism – ny geopolitisk scen

BRYSSEL 3 november 2022

Rysslands aggressionskrig mot Ukraina har skyndat på en redan pågående geopolitisk förändring mot mer protektionism, anser ECB-chefen Christine Lagarde. 

– Det kommer under lång tid att förändra de relationer som vi länge haft, sade hon på en konferens under torsdagen.

Världen står just nu inför en bred geopolitiska förändring där gamla relationer förändras och länder och regioner kommer att se mer till sin egen försörjningssäkerhet. Det sade Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde när hon på torsdagen deltog i ett samtal om de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands krig, organiserat av den lettiska centralbanken. 

– Förändringen utlöses, eller snarare förstärks, av den fruktansvärda, oacceptabla och omotiverade ryska aggressionen mot Ukraina – men det är förändringar som har varit på gång ett bra tag med en rörelse till mer protektionistiska åtgärder och oro över försörjningstrygghet, sade hon och pekade på att det syns i handelsmönster när länder ser om sina handelsförbindelser för att säkra tillgång till varor och produkter. 

Det här kommer enligt Christine Lagarde bland annat leda till att vi måste skynda på den gröna omställningen. 

– Jag tror att till exempel vi européer, efter att ha insett beroendet och sårbarheten vi fortfarande befinner oss i vad gäller energi, kommer vi att behöva påskynda en övergång till en mer klimatvänligt policymix, med övergång till alternativa försörjningskällor, sade hon och konstaterade att det var en övergång som EU-kommissionen redan planerat i och med återhämtningsplanen efter pandemin, NextgenerationEU-planen. 

Lagard understryker att hon inte ser på Rysslands aggressionskrig mot Ukraina som en parentes i sammanhanget. 

– Men jag tror att vi måste ta en bredare syn och se hur hela den här geopolitiska scenen faktiskt förändras för tillfället. Och jag tror att de här förändringarna kommer att pågå länge och det kommer under lång tid att förändra de relationer som under många år har haft med våra grannar, sade hon. 

Konflikt mellan två värdesystem

Enligt Valdis Dombrovskis, EU:s ekonomi- och handelskommissionär, som också deltog i torsdagens samtal, handlar det geopolitiska skiftet som Rysslands krig har triggat igång inte om en regional konflikt. 

– Vi talar om en konflikt mellan två värdesystem: det är en aggressiv autokratisk imperialistisk regim som attackerar ett demokratiskt land. Och vi talar om en situation där kriget kommer att sprida sig om Ryssland skulle segra, eftersom Ryssland är väldigt öppet för att invadera även andra länder, sade han. 

Enligt Dombrovskis det är tydligt att det också ligger i EU bästa intresse att se till att Ukraina kan försvara sig och vinna detta krig.

– Det bästa sättet att hantera de ekonomiska konsekvenserna av kriget är att stoppa kriget. Det är därför vi måste fortsätta att sätta press på Ryssland genom sanktioner och det är därför vi måste ge allt nödvändigt stöd till Ukraina; politiskt, ekonomiskt ekonomiskt, sade han.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret