Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Det tyska parlamentet i Berlin ska ha varit ett av målen för de misstänkta kuppmakarna. som greps av tysk polis på onsdagen.

Viktigast i veckan: Misstänkt statskuppsplaner i Tyskland avslöjade – Zelenskyj mest inflytelserik

STOCKHOLM 10 december 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

I veckan gjorde tusentals poliser i Tyskland tillslag runt om i landet i jakt på misstänkta högerextremister med statskuppsplaner, 25 greps.   

Två olika tidningar Politico och Time Magazine utnämnde Ukrainas president Zelenskyj till Europas mest inflytelserika person respektive årets person.

Ungern använde på tisdagen vetorätten, mot att hjälpa Ukraina med billiga lån så att de ska klara finansiera sin utgifter, för att Ungern trots landets bristande rättsstatlighet ska få EU-bidrag tvärtemot bland andra Sveriges och EU-kommissionens vilja. Frågan är inte avgjord, återstår att se om Ungern kan tvinga medlemsländerna att betala ut EU-bidragen mot att Ukraina för EU-lånet.      

Till sist noteras

… att svenskarnas stöd för Nato växer ytterligare och är nu uppe i nästan 68 procent av befolkning då andel osäkra minskat sedan förra SCB-mätningen i maj.

… att det kommande svenska EU-ordförandeskapet efter nyår får ta över förhandlingar kring plattformsfrågan om hur man ska förbättra arbetsvillkoren för de så kallade plattformsarbetarna.  

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret