Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ukrainska flaggan projicerad på EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Arkivbild.

Undersökning: Minskande men alltjämt stort stöd för EU:s Ukrainastöd

BRYSSEL 22 februari 2023

En majoritet i de största europeiska länderna stödjer fortsatt EU:s sanktioner mot Ryssland och ett framtida ukrainskt EU-medlemskap. Men stödet har minskat något på de flesta håll sedan Rysslands anfallskrig inleddes för snart ett år sedan. Det största tappet i stöd har skett i Tyskland.

Det franska opinionsundersökningsinstitutet Ifop har flera gånger sedan den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina för nästa ett år sedan tillfrågat invånarna i de största europeiska länderna om deras syn på EU svar – sanktioner mot Ryssland, vapen till Ukraina och steg för att låta Ukraina gå med i EU.

I den senaste undersökningen – från februari i år – visar att de tillfrågade i stort stödjer Ukraina och EU:s åtgärder. I inget av de sju länderna finns en majoritet mot sanktionerna, vapenleveranser till Ukraina eller att landet ska få gå med i EU. I Tyskland och Frankrike finns det största motståndet till ukrainskt EU-medlemskap. (Artikeln fortsätter efter grafiken.)

Stödet minskar

Men trenden är tydlig. I alla de fem länder som ingick i undersökningen för ett år sedan har stödet minskat.

”Även om den allmänna opinionen i Europa tydligt har valt sida i denna konflikt verkar de fortsatta striderna i nästan ett år, de upprepade kraven på allt fler vapenleveranser från Kiev och krigets konsekvenser för den internationella ekonomiska situationen leda till att den ukrainska frågans popularitet stegvis urholkas i Europa vilket otvivelaktigt drivs av trötthet och oro för att konflikten ska trappas upp”, sammanfattar rapportförfattarna resultatet.

Står ut gör Tyskland där stödet för Ukraina och EU:s åtgärder minskat mest. Det lägsta stödet för EU:s sanktioner och ett ukrainskt EU-medlemskap och positiva uppfattning om Ukraina finns numer i Tyskland. Stödet för vapenleveranserna är bara lägre i Italien.

Stöds av tidigare studier

Resultatet – starkt men något minskande stöd – i den franska undersökningen pekar på samma trend som en annan stor undersökning där liknande frågor ställdes.

Mer om undersökningen

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret