Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson mötte president Volodymyr Zelenskyj i Kiev på onsdagen.

Viktigast i veckan: Två svenska bakslag – Obrutet EU-stöd utlovas Ukraina

STOCKHOLM 18 februari 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Planen att Sverige och Finland tillsammans skulle gå med i försvarsalliansen Nato kan gå om intet. Det är kontentan av olika uttalande i veckan från Sveriges utrikesminister, Natos högste chef och Turkiet

En annan ovälkommen nyhet för Sverige var EU-kommissionens ekonomiska prognos som pekar ut Sverige som EU:s svarta med en ekonomi som väntas krympa i år  – tvärtemot alla andra EU-länder.

Inför den kommande ettårsdagen för det ryska illegitima angreppet på Ukraina sammanfattade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen EU:s mål: stödja det ukrainska motståndet, underminera den ryska krigsmaskinen och möjliggöra ett ukrainskt EU-medlemskap. Samtidigt var den svenske statsministern Ulf Kristersson i Kiev och mötte president Volodymyr Zelenskyj. Enligt Kristersson finns det inga genvägar för Ukraina in i EU utan medlemskapsprocessen är helt meritbaserad.

Det kan också noteras:

… att Storbritannien efter brexit vill knyta närmare band med EU på flera områden.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret