Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns justitieminister Judit Varga i samtal med Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer. Ungern hindrade EU från att anta ett gemensamt stöduttalande till krigsbrottsutredning av Putin. Arkivbild.

Viktigast i veckan: Ungern till Putins försvar – Polska reformförsök ifrågasätts

STOCKHOLM 25 mars 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Andra året in i det mest brutala krig Europa upplevt sedan andra världskriget hindrade den ungerska regeringen i veckan EU att gemensamt uttala ett stöd  till Internationella brottmålsdomstolens arbete med att ställa Vladimir Putin till svars för krigsbrott. 

För att få ett EU-stöd på 36 miljarder euro har Polen försökt att rätta till sin bristande rättsstatlighet och återge domstolarna sitt oberoende. Men i veckan gav dock tunga jurister reformerna underkänt

Det kan också noteras:

 … att skillnaden mellan rika och fattiga EU-länder räknat i BNP har minskat markant sedan 1995 – det fattigare öst har rest sig och det rikare väst har sjunkit tillbaka relativt sett: samtidigt som alla länders BNP har ökat.

… att EU-ländernas ledare vid torsdagens toppmöte enats att stötta Ukraina “så länge det behövs” och att stärka unionens ekonomiska konkurrenskraft.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret