Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Sverigedemokraternas EU-motstånd i riksdagen nästan borta

BRYSSEL 1 december 2023

Sedan Sverigedemokraterna förra hösten blev stödparti till Ulf Kristerssons regering har partiets motstånd i riksdagen mot Sveriges EU-politik minskat drastiskt. Det visar Europaportalens granskning av EU-nämndens protokoll.

Regeringens och därmed Sveriges EU-politik spikas i riksdagens EU-nämnd. Där har partierna möjlighet att debattera och utforma vilken linje Sverige ska föra i Bryssel. Riksdagsledamöterna kan – om de motsätter sig majoritetens linje – lämna in så kallade avvikande ståndpunkter, en formell invändning. Europaportalen har granskat hur partierna agerar i EU-nämnden sedan 2007 då möjligheten att lämna avvikande ståndpunkter infördes.

I den senaste granskningen, som sträcker sig från regeringsskiftet 2022 till oktober i år, är den största förändringen Sverigedemokraternas drastiska minskning i att protestera mot riksdagens EU-politik. 

Från toppnivån under den första Löfven-regeringen 2014–2018 då Sverigedemokraterna lämnade avvikande ståndpunkter i 39 procent av frågorna, via den förra mandatperiodens 23 procent till att under det senaste året endast invända i 4 procent av fallen, motsvarande tolv frågor.

De flesta av Sverigedemokraterna invändningar rör frågor där EU i dag har mycket begränsade befogenheter och därmed är av mindre eller ingen reell betydelse. Så här sade riksdagsledamoten Leonid Yurkovskiy (SD) i EU-nämnden den 25 november 2022 då en fråga om ungdomspolitik behandlades.

– Det är inte för att vi tycker att allt i utkastet till rådsslutsatser är negativt, men … vi ser en risk för att ungdomspolitiken på nationell nivå urholkas med den här sortens förslag. Medlemsstaternas ungdomspolitiska särart försvinner då till förmån för en EU-gemensam ungdomspolitik, sade Yurkovskiy.

Men partiet har även invänt mot att ge Bosnien-Hercegovina kandidatstatus till EU och att upprätta en militär operativ förmåga i EU.

Frågor där SD slutat kritisera

Jämfört med tidigare mandatperioder finns det ett antal frågor där Sverigedemokraterna som stödparti inte längre invänder i EU-nämnden. Bland dessa finns de pågående artikel-7.1-förfarandena mot Ungern och Polen för brister i deras demokrati. Tidigare försvarade SD Ungern och Polen och ansåg att processen var "utsiktslös". Den kritiken fanns inte med när frågan togs upp förra hösten.

Tidigare har Sverigedemokraterna även lämnat avvikande ståndpunkter i den så kallade europeiska planeringsterminen mot att socialpolitik ingår. När planeringsterminen återigen debatterades i EU-nämnden i februari invände SD inte.

Övriga partier

Vänsterpartiet har samtidigt gått om Sverigedemokraterna som det riksdagsparti som lämnar flest avvikande meningar med Miljöpartiet tätt efter. Socialdemokraterna ligger närmare regeringen i sin EU-politik och har bara gjort sådana invändningar i 13 procent av frågorna. Centerpartiet lämnar avvikande ståndpunkt i en av tio frågor.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Olle Johansson
Utredare
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret