Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
En ny EU-lag som antogs i veckan kan ge miljontals gigarbetare anställningsförmåner.

Viktigast i veckan: EU-regler för gigarbetare – SD följer yttersta högern

STOCKHOLM 16 mars 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

EU-länderna har efter mycket kompromissande enats om nya regler för de som arbetar på så kallade digitala plattformar, ofta taxichaufförer eller bud. Beroende på hur länderna tolkar EU-reglerna kan det betyda att miljontals gigarbetare får rätt till pension, sjukförsäkring och andra anställningsförmåner. Lagen kan därmed bli en av de största arbetsmarknadsreformerna på EU-nivå på senare år.

En granskning av  partierna i Europaparlamentet visar att Sverigedemokraterna är det enda svenska parti som inte röstar som sin partigrupp. I majoriteten av alla omröstningar, de senaste fem åren, röstade SD i stället som yttersta högern, ID-gruppen, inte minst som partiet Alternativ för Tyskland, AfD. I Bryssel “kan vi driva sverigedemokratisk politik helt och hållet utifrån vårt valmanifest” säger toppkandidaten Charlie Weimers i en längre valintervju med Europaportalen.

Närmare 600 kandidater ställer upp i EU-valet i kampen om Sveriges 21 platser i Europaparlamentet. Medan det är relativt jämställt på de större partiernas listor, utom SD, ökar andel män, stockholmare och kandidaternas ålder på småpartiernas listor. Se vidare de större partiers kandidater och de mindre partiernas dito.

Klimat- och säkerhetsfrågorna viktigast, betonar Liberalen Karin Karlsbro i en längre valintervju med Europaportalen.

Det kan också noteras:

… att den ungerska regeringen genom en ny byrå med långtgående befogenheter ska hindra landets politiska opposition och icke statliga organisationer att få pengar från givare i andra länder

…  att ingen vet hur mycket Sverige kommer få betala för coronafonden 2028-2058. Beroende på hur EU-förhandlingarna går, kan det bli ingenting eller upp emot fem miljarder kronor per år

… att Sverige på tisdagen rekommenderade Europaparlamentet att rösta nej till att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet på grund av för hög felprocent i EU-budgeten. Sedan 2012 har Sverige inte rekommenderat ett godkännande av budgeten.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret