Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Magdalena Andersson (S) efterlyser en samhällsdebatt om en eventuell svensk euro.

Socialdemokraterna öppnar för en svensk eurodebatt

STOCKHOLM 27 maj 2024

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson välkomnar en diskussion om för- och nackdelar med en svensk euro. Efter att opinionen för euron stärktes markant 2023 har eurofrågan fått förnyad politisk aktualitet.

Magdalena Andersson vill lyfta fram både för- och nackdelar om Sverige skulle byta valuta och gå med i eurosamarbetet.

– Jag tycker att både för- och nackdelarna med euron har stärkts sedan vi hade folkomröstningen. Därför skulle jag välkomna att vi har en diskussion om detta och att man väger för- och nackdelar mot varandra, säger Magdalena Andersson i en intervju med DN på söndagen.

Som fördel nämner Andersson att det är många fler EU-länder som har euron än som inte har det: 20 av 27 länder. Att den svenska kronan, som hon ser det, är undervärderad är ett annat argument för euron. Nackdelen med euron syntes under eurokrisen, menar Andersson och pekar på att “man löste ut de länder som inte skötte sig”.

– Man har ju fått gå i god för varandra och stötta varandra på ett sätt som det inte var sagt att man skulle göra, säger Magdalena Andersson.

Det framgår inte av DN-intervjun om Socialdemokraterna i dag är för eller emot att införa euron som svensk valuta. Till Europaportalen säger dock Magdalena Anderssons pressekreterare Ebba Thörn-Kock att de inte har några “planer på att riva upp något” med syftning på folkomröstningsresultatet 2003 där nej-sidan vann en tydlig seger, 55 procent nej och 42 procent ja till euron.   

Efter folkomröstningen steg den svenska sympatin för euron för att under eurokrisen störtdyka till som lägst 9 procent i 2012, se graf nedan. Därefter låg ja-opinionen på 10-16 procent i flera år fram till 2023 då den steg kraftigt till 30 procent och nejsidan var med 43 procents stöd inte längre i majoritet. Att opinionen för euro stärkts är sannolikt huvudförklaringen att Socialdemokraterna med flera nu kan tänka sig att diskutera eurofråga igen.

I sina valmanifest inför nästa veckas EU-val vill även Centerpartiet och Liberalerna lyfta upp frågan. Centerpartiet vill utreda för- och nackdelar medan Liberalerna vill att Sverige går med senast 2029. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna säger nej och övriga partier tar inte upp frågan.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret