Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
S och SD leder i opinionen inför EU-valet. Samtidigt visar undersökning på stora skillnader i mätbar aktivitet mellan EU-politikerna.

Viktigast i veckan: Sveriges mest och minst aktiva EU-politiker – framåt för S och SD

STOCKHOLM 11 maj 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

När Europaportalen jämför de svenska Europaparlamentarikerna, på sju områden som  klassas som "huvudsaklig parlamentsverksamhet", framgår tydliga skillnader i  aktivitet. I topp hamnar Karin Karlsbro (L). I botten med mycket liten mätbar aktivitet återfinns samma politiker som de senaste tio åren; tidigare Sverigedemokraten Peter Lundgren.

Med en månad kvar till EU-valet ser Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ut att vara på väg mot sina bästa valresultat någonsin och fler platser i Europaparlamentet. Det visade två olika opinionsundersökningar i veckan. Europaportalen har sammanställt mätningarna

Tusentals civila ukrainare har det senaste dygnet evakuerats från nordöstra Charkivregion efter att Ryssland  inlett en större markoffensiv.  

Se Europaportalens EU-valsida: fakta, intervjuer och opinionsundersökningar.

 

Det kan också noteras:

… att det nu finns så tydliga tecken på rättsstatens återkomst i Polen att EU-kommissionen i måndags avslutade det så kallade artikel-7.1-förfarandet mot landet.

… att den kinesiska diktatorn Xi Jinping hyllade Ungern och högerpopulisten premiärministern Viktor Orbán vid ett statsbesök i veckan. Länderna ingick 16 nya samarbetsavtal med kinesiska investeringar i landet till ett värde av 16 miljarder euro.

… att april blev den elfte månaden i rad med nya globala värmerekord.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret