Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Valstugorna står uppradade på Sergels torg i Stockholm.

Partiarbetare: Högre valtemperatur nu

STOCKHOLM 22 maj 2014 | Valstugor ökar röstbenägenheten

Inför söndagens EU-val säger flera kampanjarbetare som Europaportalen talat med att valtemperaturen nu är högre än i förra valet.

Himlen är klarblå. Värmen tryckande. Det är lunchtid på Sergels torg i Stockholm. Partiernas valstugor står uppradade framför Hötorgsskraporna. Många tackar nej till de foldrar som räcks fram. Några stannar upp. Somliga blir kvar länge. Kampanjarbetarna i Moderaternas och Socialdemokraternas valstugor tycks vara populära. De upplever att EU-valstemperaturen stigit de senaste två veckorna och att den är högre än i förra EU-valet 2009.

– Jag får, den här gången, fler frågor om vad EU-parlamentet gör och vad Socialdemokraterna vill göra i Bryssel, säger Ulla Sjöbergh, kampanjarbetare för Socialdemokraterna.

Men folkpartisten Rickard Ydrenäs märker ingen större skillnad jämfört med 2009 och tycker att det är synd att både riksdag- och EU-valet infaller samma år.

– Det blir för mycket fokus på inrikesfrågor. Många vill prata om vad regeringen gjort istället för EU-politik, säger Rickard Ydrenäs.

Ewa Schenström, som leder arbetet i Moderaternas valstuga, har även fått svara på kommunala frågor som vägtunnelbyggen i Stockholm. Återkommande EU-frågor som ställs till Allianspartierna är hur de ställer sig till tiggare och den fria rörligheten, och många frågar Vänsterpartiet varför de, som vill att Sverige lämnar EU, vill sitta i EU-parlamentet.

De flesta kampanjarbetarna som Europaportalen pratat med upplever att de ibland får märkliga frågor. Gunilla Wettersjö, som kampanjar för Feministiskt initiativ, har mött män som tror att Fi bara är ett parti för kvinnor. Junilistans kampanjarbetare Viktoryia Khromchanka blir förvånad när hon får frågan om partiet överhuvudtaget existerar.

– Jag förväntar mig mer av väljarna. De borde kolla upp vilka som ställer upp i EU-valet, säger Khromchanka.

Sverigedemokraten Mia Danielsson begriper inte varför många tror att partiet är rasistiskt.

– En del undrar om de är rasister för att de röstar på oss och jag svarar att jag varken själv ser mig som rasist och att Sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti, säger Mia Danielsson.

Alla kampanjvolontärer, utom Sverigedemokraternas, anser att valstugan i dag spelar en mindre roll än för 10-15 år sedan, och att den främst är ett komplement till kampanjer på internet och i sociala medier. Samtidigt uppskattar många av dem det personliga mötet med väljarna.

– Det gör att vi förstår varandra bättre. Oftast är avståndet mellan politiker och väljare för stort, säger Jonas Lundgren som kampanjar för Vänsterpartiet.

Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet, säger att partierna inte ska underskatta valstugans betydelse. Studier har visat att möten mellan fyra ögon är det mest effektiva sättet att få väljare att gå och rösta, enligt Madestam.

– Det handlar om mänsklig psykologi. Att kunna ställa frågor, kritisera och diskutera ansikte mot ansikte skapar förtroende. Väljarna kan också hitta värdefull information vid valstugorna. Alla bemödar sig inte med att surfa in på en partisajt. Stugorna är också en viktig del av svensk öppenhet och demokrati genom att de skapar närhet till politikerna, säger Jenny Madestam.

 

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret