Hoppa till huvudinnehåll

Bättre luft hade räddat 250 000 människor

24 november 2023

Luftföroreningarna i EU ligger fortfarande långt över de rekommenderade nivåerna från Världshälsoorganisationen. Enligt den senaste hälsobedömningen från Europeiska miljöbyrån som publicerades på fredagen kunde 253 000 dödsfall i EU ha undvikits 2021 om koncentrationerna av fina partiklar i luften hade uppfyllt WHO:s rekommendationer. Luftföroreningar orsakar eller förvärrar vissa sjukdomar som lungcancer, hjärtsjukdomar, astma och diabetes enligt nya uppskattningar av hälsoeffekter.

– Även om vi har gjort stora framsteg under de senaste åren, visar våra senaste data och bedömningar att luftföroreningarnas effekter på vår hälsa fortfarande är för stora, vilket resulterar i dödsfall och sjukdomar, säger Leena Ylä-Mononen, chef för Europeiska miljöbyrån i ett uttalande.

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret