Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán har tidigare fått kritik för de två besluten som nu tas till EU-domstolen. Arkivbild.

Ungern dras åter inför EU-domstolen för demokratibrott

BRYSSEL 15 juli 2022

EU-kommissionen anser att den ungerska antihomolagen och nedstängningen av den sista oppositionella radiostationen i landet bryter mot grundläggande demokratiska fri- och rättigheter.

EU-kommissionen drar i dag fredag Ungern inför EU-domstolen för två åtgärder som man menar bryter mot EU-rätt och unionens värderingar. Det handlar dels om en lag som hindrar unga från att ta del av information om homosexualitet och könsbyte, dels det ungerska beslutet att stänga ned den sista stora oppositionsradiokanalen.

Antihomolag

Det ungerska parlamentet röstade i juni i fjol för en kontroversiell lag mot pedofili som samtidigt gör det förbjudet att dela innehåll som ”visar eller främjar homosexualitet eller könsbyten” med personer under 18 år. Det gäller så väl i sexualundervisning, filmer och reklam riktad till unga under 18 år.

De övriga EU-ländernas högsta politiska ledare har ofta hållit sig ifrån att kritisera den försämrade demokratiska utvecklingen i Ungern. Men under ett EU-toppmötet bara några dagar efter att lagen godkänts riktades ovanligt skarp kritik från flertalet stats- och regeringschefer mot lagen.

I juli samma år inledde EU-kommissionen en rättslig process mot lagen genom ett så kallat överträdelseförfarande. Men kommissionen har inte varit nöjd med Ungerns svar och tar frågan vidare till EU-domstolen.

”Skyddet av barn är en absolut prioritet för EU och dess medlemsländer. Den ungerska lagen innehåller emellertid bestämmelser som inte är motiverade med hänsyn till detta grundläggande intresse eller som är oproportionerliga för att uppnå det angivna målet”, heter det i ett uttalande från kommissionen på fredagen.

Enligt kommissionen bryter lagen mot sex olika EU-regler, de flesta av dem olika varianter av brott mot inremarknadsregler och fri konkurrens, men även brott mot EU:s grundläggande rättigheter.

Oppositionell radiostation

I februari 2021 bekräftade en ungersk domstol att det ungerska mediarådets beslut att inte förlänga radiostationen Klubrádiós sändningstillstånd. Stationen var ett av de sista medierna i Ungern som är kritisk mot regeringen och premiärminister Viktor Orbán. Beslutet kritiserades då bland annat av Europarådets MR-kommissionär Dunja Mijatović kallade beslutet att stänga ned ”den sista oberoende radiostationen i Ungern” för ”ytterligare en sorgsam dag för pressfriheten”. 

Kommissionen ansåg att Ungern brutit mot EU:s telekomregler när tillståndet på ”mycket tveksamma grunder” inte förlängdes och inledde ett separat överträdelseförfarande i juni i fjol.

”Leverantörer av medietjänster måste kunna få tillträde till marknaden på icke-diskriminerande, objektivt motiverade och proportionerliga villkor som är kända i förväg, vilket i sin tur gör det möjligt för dem att arbeta fritt och oberoende överallt i Europeiska unionen vilket är kärnan i mediepluralism”, skriver kommissionen.

Pressfriheten under Viktor Orbán har försämrats och blivit en av de sämst rankade i EU.

Inte första gången

EU-kommissionen har sedan Viktor Orbán kom till makten för över ett årtionde sedan inlett ett stort antal förfaranden mot lagar och beslut i landet som man anser bryter mot EU-regler eller grundläggande fri- och rättigheter.

Hur lång tid det tar för EU-domstolen att döma i de två fallen är inte känt. Fällande domar kan i förlängningen leda till böter för Ungern.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret